An Capoen in N-VA Magazine: N-VA vraagt volledige terugbetaling bij borstreconstructie

Door An Capoen op 1 december 2015, over deze onderwerpen: Volksgezondheid

N-VA vraagt volledige terugbetaling borstreconstructie

Eén op negen vrouwen in dit land krijgt borstkanker. Dat is een van de hoogste cijfers van Europa. Gelukkig zijn de behandelingen hiervoor sterk geëvolueerd en zijn er steeds meer borstsparende ingrepen. Toch is er nog een groot aantal vrouwen die een volledige borstamputatie moet ondergaan. Deze dames, maar ook vrouwen die preventief hun borsten laten verwijderen als blijkt dat ze erfelijk belast zijn, kunnen hun borsten laten reconstrueren.   Patiëntes die kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel – en daar zijn gegronde redenen toe – moeten diep in de buidel tasten. N-VA-Kamerleden An Capoen (Anatoom-Patholoog) en Yoleen Van Camp (doctor Medische Wetenschappen) vragen dat minister De Block haar verantwoordelijkheid eindelijk opneemt en ook borstreconstructie met eigen weefsel volledig terugbetaalt.

 

Steeds meer vrouwen kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel, de zogenaamde “warme borst”-reconstructie, in tegenstelling tot een reconstructie met (siliconen- of zout) implantaten. Daar zijn tal van redenen voor: de patiënte wordt niet geconfronteerd met lichaamsvreemde materialen,  er zijn esthetische voordelen, maar ze zijn vooral duurzamer op lange termijn. Bij siliconenimplantaten zien we vaak complicaties van lekkage en inkapseling binnen de eerste 5 jaar. Meestal zorgen deze complicaties er sowieso binnen de 10 jaar voor dat de implantaten vervangen moeten worden met telkens opnieuw ziekteverlet en een pijnlijke herinnering aan de doorgemaakte ziekte.  

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een “warme borst” duurzamer is, maar daar hangt een zeker prijskaartje aan. Dit type reconstructie is echter niet volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Wie hiervoor kiest moet dus een groot bedrag zelf ophoesten en komt daardoor vaak in de financiële problemen of eindigt ongewild soms zonder reconstructie. Daarom vragen wij dat ook deze “warme borst”-reconstructie volledig wordt terugbetaald”, zegt An Capoen.  “De huidige terugbetaling is belachelijk laag en dekt slechts een fractie van de werkelijke kosten. We spreken over een zeer complexe ingreep, waar microchirurgische technieken worden gebruikt en dus een grote expertise voor nodig is. Daarenboven komen er ook vaak twee plastische chirurgen aan te pas en de ingreep kan gemakkelijk 7 uur duren.”, vervolledigt Yoleen Van Camp. Gevolg: de patiënt dient de rest – een slordige 3000 euro – uit eigen zak te betalen.

Dit probleem sleept nu al jaren aan en van dat getalm zijn de patiëntes de dupe. Dat kan niet langer, vinden Capoen en Van Camp en ze vragen dat de minister de verantwoordelijkheid niet langer van zich afschuift. De Block wijst immers de chirurgen met de vinger en schuift de hete aardappel door naar het RIZIV. De minister moet eindelijk voor een eigen weefsel transplantatie een billijke vergoeding voorzien – die de werkelijke operatiekost dekt – zodat patiënten niet langer dubbel gestraft worden na kanker.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is