N-VA zorgt voor betaalbare borstreconstructie

Door An Capoen op 5 juli 2016, over deze onderwerpen: Volksgezondheid, De N-VA komt op tegen kanker!

N-VA zorgt voor betaalbare borstreconstructie

Eén op negen vrouwen in dit land krijgt borstkanker. Dat is een van de hoogste cijfers van Europa. Een groot aantal daarvan moet een volledige borstamputatie ondergaan. Zij kunnen onder meer kiezen voor een borstreconstructie met eigen weefsel (warme borst). Patiëntes die hiervoor kiezen moesten tot nu toe wel zéér diep in de buidel tasten. N-VA-Kamerleden An Capoen (Anatoom-Patholoog) en Yoleen Van Camp (doctor Medische Wetenschappen) zijn erin geslaagd om die borstreconstructie beter betaalbaar te maken. “Na aanhoudende politieke druk en door het maatschappelijk debat levend te houden zijn we erin geslaagd om de terugbetaling voor zo’n “warme borst” te verhogen, zodat de bijdrage die de patiëntes zelf nog dragen aanzienlijk verlaagt”, zegt Kamerlid An Capoen.

Steeds meer vrouwen kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel, de zogenaamde “warme borst”-reconstructie, in tegenstelling tot een reconstructie met (siliconen- of zout) implantaten. Daar zijn tal van redenen voor: de patiënte wordt niet geconfronteerd met lichaamsvreemde materialen,  er zijn esthetische voordelen, maar ze zijn vooral duurzamer op lange termijn. Bij siliconenimplantaten zien we vaak complicaties van lekkage en inkapseling binnen de eerste 5 jaar. Meestal zorgen deze complicaties er sowieso binnen de 10 jaar voor dat de implantaten vervangen moeten worden met telkens opnieuw ziekteverlet en een pijnlijke herinnering aan de doorgemaakte ziekte. 

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een “warme borst” duurzamer is, maar daar hangt een zeker prijskaartje aan. De reconstructie is een zeer ingewikkelde ingreep en de chirurg – bijgestaan door een gans medisch team en vaak een tweede chirurg – moet hiervoor lange uren kloppen in het operatiekwartier. Dit type reconstructie werd niet volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Wie hiervoor koos, moest dus een groot bedrag zelf ophoesten en kwam daardoor vaak in financiële problemen of eindigde ongewild soms zonder reconstructie. Daarom hebben wij ondertussen al meer dan een jaar politieke druk uitgevoerd op de minister”, zegt An Capoen. 

“De huidige terugbetaling was te laag en dekte slechts een fractie van de werkelijke kosten. We spreken over een zeer complexe ingreep, waar microchirurgische technieken worden gebruikt en dus een grote expertise voor nodig is. Daarenboven komen er ook vaak twee plastische chirurgen aan te pas en de ingreep kan gemakkelijk 7 uur duren. Daardoor moest de patiënten duizenden euros uit eigen zak betalen”, vervolledigt Yoleen Van Camp.

Dit probleem sleepte al jaren aan en van dat getalm waren de patiëntes de dupe. Er is nu eindelijk een akkoord tussen het RIZIV en de artsen met een optrekken van de terugbetaling door het RIZIV, waardoor onterechte supplementen naar het verleden verwezen worden. ”De vorige regeringen hebben hun kop in het zand gestoken. Destijds antwoordde minister Onkelinx: “Er is een terugbetaling en die is voldoende” https://www.dekamer.be/doc/CCRA/html/52/ac603.html).

“N-VA wilde de ogen niet sluiten voor de te lage terugbetaling, waarvan de vrouwen de dupe waren en we zijn uitermate opgetogen dat we hier komaf mee hebben kunnen maken”, besluiten Capoen en Van Camp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is