Omar al-Bashir niet welkom, hier noch in Europa.

Door An Capoen op 2 juli 2015, over deze onderwerpen: Buitenlandse Betrekkingen, Mensenrechten

De Soedanese president en voormalig legerleider Omar al-Bashir blijft voorlopig het Internationaal Strafhof in Den Haag ontlopen. Ondanks een arrestatiebevel werd al-Bashir vorige maand door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten niets in de weggelegd om het land tijdens een regionale top te ontvluchten. Dit zou volgens minister Reynders op een vraag van An Capoen niet mogelijk kunnen zijn binnen Europa.

Al-Bashir, die sinds 1989 aan de macht is in Soedan, wordt door het Internationaal Strafhof (ISH) sinds 2009 gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De aanklager in Den Haag houdt hem o.a. verantwoordelijk voor de crisis in Darfoer.

Al-Bashir was recentelijk aanwezig in Zuid-Afrika voor een Afrikaanse Top maar had waarschijnlijk geen rekening gehouden met het Internationaal Strafhof. Zuid-Afrika erkent namelijk het ISH en had dus het recht om al-Bashir te arresteren en uit te leveren. Het signaal voor de mensenrechtengroep South African Litigation Centre om een dringend verzoek in te dienen met het oog op een arrestatie. Een rechter in Pretoria had vervolgens al-Bashir verboden het land te verlaten maar desondanks werd er hem niets in de weggelegd om het vliegtuig te nemen naar de Soedanese hoofdstad Khartoem. De rechterlijke machten in Zuid-Afrika spreken dan ook over een schending van de grondwet door de uitvoerende autoriteiten.

In een antwoord op een vraag van Capoen bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Reynders het Europees en Belgisch engagement om een aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof toe te passen. Bovendien hebben alle 27 lidstaten van Europa het Statuut van Rome ondertekend waardoor ze tot gerechtelijke samenwerking verplicht zijn. 'Bij een mogelijke aankomst van de Soedanese president of van een ander persoon die het voorwerp uitmaakt van een aanhoudingsmandaat van het ISH [...] wordt alles in het werk gesteld met het oog op een arrestatie van de betrokkene bij diens aankomst op ons grondgebied', aldus minister Reynders.

Klik hier om de parlementaire vraag te consulteren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is