Overheden ondermijnen steeds meer mensenrechtenprincipes

Door An Capoen op 24 februari 2016, over deze onderwerpen: Mensenrechten, Verenigde Naties

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt in haar jongste jaarrapport voor de wereldwijde trend dat overheden mensenrechtenprincipes en instellingen die die rechten bewaken zouden ondermijnen. De internationale bescherming voor mensenrechten wordt steeds meer opgeofferd voor kortetermijnwinst van nationale belangen en draconische veiligheidsmaatregelen. Steeds meer overheden stellen mensenrechtenprincipes in vraag.

De Verenigde Naties staan de laatste jaren zwakker in hun strijd tegen inbreuken van mensenrechten. Denk maar aan Syrië, waar een resolutie al vier keer werd tegengehouden. Volgens het rapport zijn er nog steeds meer dan 122 landen die hun onderdanen folterden of mishandelden. Minstens 29 landen stuurden vluchtelingen onder dwang terug naar landen waar hun leven gevaar liep. In zeker 19 landen pleegden overheden of gewapende groepen inbreuken op het oorlogsrecht.

Amnesty stelt zijn hoop in de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal van de VN volgend jaar. Ook acht de mensenrechtenorganisatie het nodig om de instelling te hervormen: meer budget en geen veto van de vaste leden bij te grove mensenrechtenschendingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is