Preclearance: laat Zaventem geen ‘andere’ luchthaven zijn…

Door An Capoen op 5 juli 2018, over deze onderwerpen: Luchtvaart, Buitenlandse Zaken
Vluigtuigen op Brussels Airport

In de Kamer pleitte volksvertegenwoordiger An Capoen voor een ‘preclearance verdrag’ tussen België en de Verenigde Staten voor de luchthaven van Zaventem. Dat zou inhouden dat de Amerikaanse douaneformaliteiten reeds voor het vertrek in Zaventem worden afgehandeld. Het resultaat: snellere luchtvaartconnecties met de VS, en passagiers die bij aankomst even snel als een Amerikaanse burger de luchthaven kunnen verlaten.

An Capoen: “Voorlopig is de luchthaven van Dublin de enige in Europa waarvoor deze deal bestaat en dat heeft hen alvast geen windeieren gelegd. Uiteraard staan ook andere landen te springen voor deze regeling. De Nederlandse premier Rutte maakte gebruik van de korte tijd die hem werd gegund tijdens het onderhoud met president Trump om dit voor de luchthaven van Schiphol aan te vragen.”

Een luchthaven die deze faciliteiten kan aanbieden, heeft uiteraard een competitief voordeel. An Capoen: “En de andere luchthavens zullen moeten vrezen voor wegtrekkende luchtvaartmaatschappijen en banenverlies. Laat Zaventem dus geen ‘andere’ luchthaven zijn.”

In de Kamer kreeg Capoen over de volle lijn gelijk van minister Reynders. Hij gaf aan dat de onderhandelingen inderdaad nog lopende zijn. Het akkoord is van groot belang voor de nationale luchthaven en als coördinator zal hij zich blijven inspannen om dit akkoord alsnog binnen te halen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is